Tip 1: Decoratieve leemverf-stuc

Decoratieve technieken: Leemverf- stuc

Breng extra sfeer in je woning door deze eenvoudige stuctechniek!!

Leemstuc is een eenvoudige en goedkope stuctechniek waarbij je de gekende venestuc look kunt namaken. Leemstuc is een decoratieve techniek en is dus niet geschikt voor gebruik in douches en baden. Wel te gebruiken in keuken, woonkamer, traphal, slaapkamer, wc, … Door het polieren van de verf, krijg je een glanzend effect waarbij de spatelbewegingen zichtbaar worden. De Ecotec leemstuc is op voorraad te verkrijgen bij Tintelijn in 126 kleuren per 2,5l of 5l.

Benodigdheden:
verfborstel, verfrol, verfbakje, stucspatel, gele tape en een leuk kleurtje Ecotec Leemverf.

Voorbereiding:
Zorg er voor dat het oppervlak waar de leemstuc wordt aangebracht voldoende effen, draagkrachtig en stofvrij is. Werk zo nodig onneffenheden met de geschikte plamuur weg.

Stap 1
Plak je muren en plafond af met een gele uv-bestendige tape en zorg ook dat je vloer beschermd is. Schilder een eerste laag leemverf met de rol en gebruik een borstel voor de hoekjes en kantjes.

Stap 2
Zet de volgende dag een laag leemverf op de muur met een stucspatel. Werk in willekeurige bewegingen zonder een vast patroon. Breng de leemverf aan in een voldoende dikke laag. Er moet een duidelijk reliëf zichtbaar en voelbaar zijn. Dit reliëf zorgt er later voor dat je een mooie tekening krijgt met genoeg dieptezicht.

Stap 3
De beslissende stap. Breng met de spatel een zeer dun laagje leemverf aan. Na het aanbrengen en dun verdelen van de verf wordt deze zo snel mogelijk opgepolierd. Ga met de spatel over het oppervlak in verschillende richtingen. Oefen daarbij druk uit op de spatel. Je zal merken dat de verf begint te glanzen. Doe dit zolang tot je een gelijkmatige glans krijgt. Indien je te lang poliert kan je strepen of zelfs krassen in het oppervlak trekken. Bij te lang polieren kan je ook zwarte strepen of vlekken krijgen van de spatel (metaal), zeker bij lichte kleuren. Er zijn spatels op de markt die minder strepen nalaten. Bij grote oppervlakken raden we aan om zeker met 2 of zelfs met 3 personen te werken.

Stap 4 – optioneel doch aangeraden
Om het oppervlak te beschermen raden we aan een beschermlaag aan te brengen. Hierdoor is de leemstuc beter beschermd tegen vuil en kan deze licht worden afgewassen.
Gebruik de Ecotec beschermlaag volgens de voorgeschreven verdunning op de verpakking. Breng dit product bij voorkeur aan met een blokborstel in willekeurige bewegingen.
Deze beschermlaag geeft extra glans en diepte aan het oppervlak.

Stap 5
Zet een stapje achteruit en geniet van het schitterende resultaat!

Hier vind je dezelfde tekst in pdf met enkele foto’s bij….

Een reactie plaatsen

2 reacties

  1. Bedankt voor de handige tips, ik zat erover te denken om zelf mijn badkamer te gaan stucen dus ze komen zeker van pas!

    Beantwoorden
  1. Schilderen met leemverf | Huisje Tuintje Boompje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: