Je oude gevel of tuinmuur omtoveren met kalei…

(laatste update juli 2016)
Koop onze kalei online op onze nieuwe webwinkel!

1/ Wat is kalei eigenlijk?

Het is ín, mooi en makkelijk zelf uit te voeren: een laagje kalei kan een oude tuinmuur of verweerde gevelsteen helemaal terug opfleuren.

Kalei bestaat al honderden jaren en werd vroeger voornamelijk gebruikt voor diverse technische doeleinden: ontsmetten van stallingen, inkalken van fruitbomen tegen vorstschade, beschermen van muren tegen vocht,… De samenstelling was toen sterk afhankelijk van het uiteindelijke doel van de kaleilaag.

Tegenwoordig gebruiken we kalei voornamelijk om twee redenen.

1 Esthetisch
Kalei tovert een oude, heterogene, versleten baksteen om in een charmant uitziende muur. Doordat een kaleilaag enkele millimeters dik is, krijg je dat typische afrondingseffect dat alle scherpe hoekjes en kantjes van de bakstenen gezellig laat glooien in elkaar.

2 Technisch
Naast het opfleuren van muren, beschermt kalei ook de ondergrond. In de zuivere kaleiën vind je enkel minerale grondstoffen: kalk, zand, marmerpoeder, tras,… Het voordeel is dat je een damp-open systeem krijgt die je gevel nog laat ademen. Kalk heeft een capillaire werking : het trekt als het ware het vocht uit de ondergrond zodat de muren niet langer dan nodig nat staan na een regenbui.
Daarnaast bescherm je ook het voegwerk van de muur. Zeker bij oudere voegmortels die reeds verzanden, is dat een aangename eigenschap.
Omdat zo een pure kalk-kalei helaas niet hecht op geschilderde ondergronden voegen fabrikanten vaak extra bindmiddelen toe aan hun kalei. Deze maken het mogelijk dat je ook daar kalei kan gebruiken. Dat lijkt mooi meegenomen, maar verstoort vaak de damp-open werking van de kalk.

FullSizeRender

Tintelijn werkt met de hydraulische kalei van Peter Steen voor niet-geschilderde ondergronden en Keim Universeel kalei voor geschilderde ondergronden. We hebben een kleurgamma samengesteld van een dertigtal kleuren.

En wat met de levensduur?

Een goed aangebrachte kaleilaag gaat in ideale omstandigheden zeker 10 jaar mee.
Net ongeveer zoals een buitenverf. Er zijn evenwel enkele factoren die de levensduur negatief beïnvloeden.

Op esthetisch vlak:
– Groenaanslag: algen, mossen (vnl langs kant waar de zon niet op zit, ook meer in natte of bosrijke omgeving).
– Verontreiniging: uitlaatgassen en industrie, strepen van (natuursteen)dorpels.

Oplossing:
Biomix ATM of een ander middel dat  groenaanslag of atmosferische vervuiling verwijdert.Op technisch vlak:

– Erosie: door neerslag kan de zuidwest kant meer eroderen dan andere zijden. Dit resulteert in een kaleilaag die beetje bij beetje dunner wordt.
– UV-licht: heeft op alle kalei- en verfsystemen een negatieve invloed. Vnl de zuidkant van een woning zal daardoor sneller degraderen (ev. ook verkleuring op langere tijd).
– Zeeklimaat: woningen aan de kust zijn meer onderhevig aan zout- en zanderosie.
– Vlekken op kalei en/of afbladderen:
Door oa nitraten en sulfaten (vnl door opstijgend grondvocht) kan de kaleilaag witte kristalvorming vertonen of aangetast worden. dit resulteert op langere termijn in het afbladderen, loskomen van de kaleilaag.
Door waterschade (lek dakgoot, uitbloeden houten ramen/dorpels) kan de kalei vlekken vertonen.

Oplossing:
kan oppervlakkig zijn (nieuwe laag kalei) of grondig (oorzaak aanpakken).Natuurlijk zal ook de ondergrond voorbereiding (reinigen, ontmossen, hervoegen waar nodig,…) een positief effect hebben op de levensduur.

 

2/ Waar je moet op letten voor je er aan begint…

De ondergrond dient schoon en vrij te zijn van losse, slecht hechtende delen en vetten. De beste ondergronden zijn gevelstenen, snelbouwstenen, handvormsteen of ruwe betonstenen. Op betonnen panelen of betonbalken kan je enkel kaleiën als deze ruw genoeg staan.

Als je met een pure kalk-kalei werkt (zoals Peter Steen kalei), dien je oude verflagen te verwijderen. Je kan ze decaperen, afsteken, afborstelen of afspuiten met een hogedruk reiniger. Niet zuigende verf zoals acrylverf, latexverf, siliconeharsverf,… moet je volledig verwijderen!
Indien de verflagen zeer goed vasthangen, kan je overschakelen naar een kalei met extra bindmiddelen zoals cement en kunststof (vb de Keim Universeel kalei) om toch met kalei te kunnen verder werken. Op gladde ondergronden is een proefvlak om de hechting te controleren, steeds aangewezen.

PAS OP: bij kaleiën van oude boederijen en schuren kunnen er veel zouten aanwezig zijn in de bakstenen (door de urine uit vroegere stallingen). Deze kunnen esthetisch witte kristallen veroorzaken na het aanbrengen van kalei (of verf) maar ook technisch voor hechtingsproblemen zorgen.

Voor meer info over probleem ondergronden kan je onderaan onze FAQ raadplegen!

Afborstelen ondergrond met een staalborstel.

Reinigen ondergrond met hogedruk reiniger.

Enkel oude, intacte kalkverven kunnen als ondergrond voor de kalei dienen, indien ze afgestoken, geborsteld en gestraald zijn.

Een oude kalkverf als ondergrond voor kalei lukt als je alle losse lagen kan verwijderen.

Afsteken van de oude losse kaleilagen.

Eventueel verwijder je mos en voeg je plaatselijk de voegen op. Bij oude muren die gemetst zijn met kalkmortel, gebruik je best ook een kalkmortel voor het voegwerk.

Alle mossen en algen verwijderen.

‘Woca dieptereiniger voor groenaanslag’ aangebracht op mosvorming

Indien je in de hoogte moet werken, huur dan best een stelling. Werk met schoren (schuine zijbuizen) om je stelling stabiel te maken en/of bevestig ze flink vast aan de gevel. Plak alles af met waterbestendige tape of plastiekfolie. Kalk laat een witte sluier na als je morst en is daarna moeilijk te verwijderen van vensterbanken, dakgoten, regenpijpen, hout, glas of je terras…

Gevel in de stelling.                         Ramen, deuren, vensterbanken, dorpels en voetpad goed afplakken.

Als je met een pure kalk-kalei werkt (Peter Steen) moet je de ondergrond zéér goed bevochtigen (met een tuinslang of vernevelpomp) vooraleer kalei aan te brengen. Bij sterk zuigende ondergronden de muur reeds een dag op voorhand verzadigen met water. Indien de ondergrond niet voldoende werd bevochtigd kan dit tot gevolg hebben dat de kalei ‘verbrandt’ en verpoedert. Dit uit zich in barstjes, afpoederen of loskomen van de kalei.

Muren grondig bevochtigen met water alvorens te kaleiën!

3/ En dan nu het kaleien zelf!

Maak de kalei aan met zuiver leidingwater. Gebruik daarvoor best een grote kuip en stevige mixer.

Aanmaken kalei met kuip en mixer.

Doe eerst ongeveer 4/5de van het benodigde water in de kuip en voeg daar je kalei bij. Voeg indien gewenst pigment bij het aanmaakwater en roer goed door.

Mechanisch mengen gedurende een vijftal minuten. Het resterende water toevoegen indien nodig. Gebruik van handschoenen, stofmasker en beschermingsbril is aangewezen.

Aanbrengen met een geschikte blokborstel in laagdiktes van 1 à 2 mm. De eerste laag mag eventueel wat pasteuzer aangemaakt worden om barstjes en/of ondiepe voegen te vullen. De tweede laag wat dunner aanmaken om aanzetvrij te kunnen verwerken en een mooi egaal effect te bekomen.

Kaleiën muur.

Alle gaatjes en voegen goed opvullen tijdens de eerste laag.

Om aanzetten te vermijden wordt best elke muur in één keer afgewerkt. Bij grote oppervlaktes met verschillende personen werken. Bijna direct na het aanbrengen van de laatste laag de kalei met zachte borstel afborstelen. Dit om losse zandkorreltjes te verwijderen en de té geaccentueerde borstelstrepen te verzachten. Eens de kalei begint aan te drogen geen vers product meer aanbrengen en niet naborstelen met een natte borstel, dit kan aanleiding geven tot ongewenste kleurverschillen.

Indien de kalei sneller uitkleurt (droogt) dan verwacht, deze vochtig houden door meermaals zachtjes na te nevelen met zuiver water. Ook nog eventueel de volgende ochtend!

4/ Zijn er verschillende kleuren mogelijk?

Natuurlijk! Aan de kalei kan pigment worden toegevoegd. Tintelijn heeft een kleurenpallet van een twintigtal kleuren.

Let wel op: er kunnen lichte kleurverschillen optreden naargelang de snelheid van drogen en de vochtigheid van de ondergrond. Dit is typisch voor kalkproducten. Donkere kleuren zijn zeer mooi maar kunnen esthetische problemen geven door het doorschijnen van witte vlekvorming. Dit is te wijten aan zouten of nitraten uit de ondergrond die uitbloeiien. Zet steeds een testvlak van minimum enkel m² om dit in te schatten.

5/ Wanneer kalei je het best?

De ideale omstandigheden voor het aanbrengen van kalei is een bewolkte, windstille dag met een temperatuur tussen 10 en 20°C. Niet aanbrengen in volle zon of bij sterke wind en (dreigende) regen. Zorg ook dat er tot 72u na het aanbrengen van de kalei geen hevige regenbui het werk kan doen uitregenen.

Lees vóór je aan het werk gaat, zeker de technische fiche van het product grondig.

Tip: je kan de kaleiborstel in azijn laten weken ’s nachts. zo lost de kalk op en is hij de volgende dag klaar voor gebruik! Wel eens naspoelen met water voor je er terug invliegt.

6/ Prijzen kalei

Voor de prijzen van kalei en onze andere producten kan je terecht op onze webwinkel.
Als je de werken door Tintelijn wenst te laten uitvoeren, vraag je best een offerte aan via ons contactformulier.
Voor realisaties van kaleiwerken door Tintelijn klik je hier.

Gevel vóór de werken

Gevel na de werken

7/ Waarom hydraulische kalkkalei ipv cementkalei?

– Bouwfysische troeven
1/ Kalk heeft een grote chemische weerstand en een lagere druksterkte, wat zich vertaalt in minder opgebouwde spanningen en een zekere flexibiliteit en soepelheid in de onderliggende structuur van het gebouw.
2/ Door de damopen structuur is kalkkalei minder gevoelig voor lichte zoutbelastingen in de ondergrond en zorgt ze ook voor een betere vochthuishouding in de muren: het vocht kan uit de muren verdampen en blijft niet zitten achter een waterdichte laag zoals vb cement.
– Ecologische troeven
1/ Kalk wordt gebrand op 900-1000°C terwijl cement op 1450°C wordt gebrand.
2/ Voor de productie van hydraulische kalk heeft men enkel kalksteen (CaCo3) en water nodig. Portlandcement daarentegen bestaat uit vier hoofdbestanddelen (65% kalk, 20% siliciumoxide, 10% aluminiumoxide en 5% ijzeroxide). Deze gemengde bestanddelen worden gebrand tot men een klinker bekomt. Deze wordt na afkoeling vermalen en gedoseerd met toeslagstoffen zoals hoogovenslak (afvalproduct uit de staalindustrie) en vliegas (restproduct van electrische centrales op steenkool) en fillers (gips en anhydriet om de bindingstijd van de cement te regelen.Update 04.2015:
Sinds 2014 werken we ook met de Keim Universeel Kalei voor het kaleiën van geschilderde ondergronden. Deze kalei bevat naast kalk een deel cement en een geringe hoeveelheid organische toeslagstoffen en vezels. Deze zorgen ervoor dat je op een geschilderde ondergrond wel aan de slag kan met kalei. Ondanks het aandeel cement en kunststofvezels is deze kalei in grote mate damp-open (dampdiffusieweerstand is 8) en in die mate niet verstorend voor de vochthuishouding en het dampregulerend vermogen van de muren.
Meer info vind je ook in de technische fiche of op onze website.Bronnen:
Vibe
Febelcem
Kalei.be

 

8/ FAQ van klanten

8.1 Kalei of ander product op een (west)muur? 24.08.2012

Vraag klant: Hoe lang blijft zo’n gekaleide muur goed ?
Is het interessant om een nieuw opgevoegde westmuur te kaleien om een beetje bescherming tegen de regen te bieden of kunnen we beter een ander product aanbrengen?

Tintelijn: Kaleiën is inderdaad een goede optie om uw muur beter te beschermen tegen de regen.
De capillaire werking van de kalei zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw muur na regen sneller droog zal komen te staan. Bij het uitdrogen krijg je wel die specifieke vlekvorming die eigen is aan een kalkkalei. Indien je dit niet wenst, is het beter hem te schilderen met een Keimverf.
De standtijd van kalei is afhankelijk van verschillende factoren. Een (zuid)westmuur heeft veel regen (vocht en erosie) te verduren en zal daardoor sneller aan een nieuwe laagje toe zijn dan een muur aan de noordzijde.
Kaleiën of schilderen is zeker vaak een betere optie dan één of andere vorm van hydrofuge waarmee de de gevel (bijna) volledig afsluit.

8.2 Kan je kaleiën op snelbouwstenen? 11.02.2013

Vraag klant: Wij hebben een huis gekocht waarvan de bezetting van zeer slechte kwaliteit was, hebben deze dus verwijderd maar bij het verwijderen kwamen geen gevelstenen vrij maar wel rode geribbelde snelbouwstenen. Is het mogelijk deze stenen te kaleiën? Welke voorbereidingen zijn hier voor nodig? Zijn er nog andere opties?

Tintelijn: Het is inderdaad mogelijk om te kaleiën op snelbouwstenen. De ondergrond steeds moet stofvrij en proper zijn en ontdaan van alle loszittende pleister- of verflagen. Vóór het kaleiën de ondergrond overvloedig verzadigen met water zoals vermeld in onze kaleiblog. En dan kan je aan de slag!

8.3 Kan je kaleiën op natte muren? 29.03.2013

Vraag klant: Kan je kaleiën op een natte buitenmuur?

Tintelijn: Eigenlijk moet je met onze kalei steeds werken op een natte (nat gemaakte) ondergrond. Indien deze muur altijd/vaak nat staat door een vochtprobleem, kan dit wel enkele problemen geven op langere tijd.
Enerzijds esthetisch: er kunnen aftekeningen ontstaan, een witte waas die zeer onregelmatige tekeningen maakt op je muur. Dat zijn vaak zouten en nitraten die met het vocht mee naar het oppervlak worden getransporteerd.Anderzijds ook technisch: samen met het vocht worden soms nitraten of zouten getransporteerd. Deze kunnen hechtingsproblemen geven.

8.7 Kan je ook kaleiën op binnenmuren? 29.03.2013 & 14.05.2013

Vraag klant: Ik zou graag een ruwe bakstenen muur binnenshuis kaleiën. Kan dit of stellen jullie iets anders voor om deze bakstenen muur af te werken?

Tintelijn: Met onze kalei kan je idd perfect baksteen muren kaleiën. Binnen- of buitenshuis.
Deze moeten wel zeer goed nat gemaakt worden (echt verzadigd!) alvorens je de kalei erop aanbrengt.Let wel als er een houten vloer ligt. Dek die goed af met een plastiek. Als je dit met de tuinslang doet, zet die dan zeker op de lichtste vernevelstand of gebruik een druksproeier.

8.4 Kan je kaleiën in een oude schuur? 27/04/2103

Vraag klant: Ik ben zinnens het laatste deel van mijn schuur aan de binnenkant te restaureren, meer bepaald de muren aan te pakken . Daar waar het vroeger een oude koeienstal was , had men de muren tot op 1.5 m hoogte met cement bezet en de rest daarboven gekalkt. De cementlaag is verwijderd, de kalklaag ook, maar nu blijken de voegen slecht te staan. Best dus ook uitslijpen en hervoegen, zeker? Als ik die ruimte minder gevoelig wil maken voor vochtige dagen, waarop de cementdelen dan donker kleurden van de vochtigheid, mag ik dan de kalei-techniek proberen na het hervoegen? Graag uw deskundig advies hoe dit op te starten .

Tintelijn: Inderdaad voegen eerst uitslijpen en hervoegen. Indien de oude voegen uit kalkmortel bestonden (wat heel waarschijnlijk is), zeker geen cement gebruiken in de voegmortel maar hydraulische kalk.
Deze zijn bij ons verkrijgbaar (Boehm Hydraulische kalk NHL2). Altijd oppassen met kaleien (of pleisteren) in oude stallingen: nitraten en/of zouten kunnen de kalei of pleister aantasten. Sowieso wordt kalei ook altijd donker als deze nat staat en zal je ruimte niet minder vochtig staan na het kaleiën.  Het feit dat er tot op 1,5m was gecementeerd, duid volgens mij op een constructief vochtprobleem. Ik zou eerst kijken of je dit kan aanpakken en eventueel werken met een noppenfolie waar nodig.
Wij hebben al positieve ervaringen gehad met de firma www.noaqua.be. Zij komen vrijblijvend vocht en zouten meten.

Update 13.02.14: Daarnaast is er ook de mogelijkheid om te werken met een vochtregulerende pleister, Hydroment. We hebben daar zelf nu een aantal keer mee gewerkt en voorlopig goede resultaten mee gehad → http://www.hydroment.be

8.5 Kan je kaleiën op geglazuurde facadestenen? 28/04/2013

Vraag klant: Kan je kaleiën op glazuur stenen?

Tintelijn: Op geglazuurde tegels zal onze kalei volgens mij niet hechten. Als het een gewone gladde gebakken façadesteen is, moet het wel lukken. Als je er niet zeker van bent wat het juist is kan je de steen altijd eens nat maken: als het water in de steen trekt is het ok. Als het eerder (zoals glas) op de steen blijft staan, zal het niet gaan.
We hebben ook kleine testzakjes in onze winkel om de hechting eens uit te testen.

8.6 Kleur kalei: is deze er al bij of moet je zelf mengen? 1/5/2013

Vraag klant: Bestaat er kalei op kleur of moet je zelf de kleur bij doen?

Tintelijn: Onze kalei bestaat op kleur, maar dit moet je er inderdaad zelf onder mengen. Per zak van 23kg kalei gaat er een zakje pigment bij. Afhankelijk van de kleur is dit een zakje van 50-500g. Het pigment meng je in het aanmaakwater. Daarna voeg je er de poederkalei bij en mix je alles tot een homogene kaleipap. Best met een stevige metserskuip en dito mixer.

8.7 Kan je kaleiën op cellenbeton (Ytong)? 20.05.2013

Vraag klant: Ik ben momenteel mijn huis aan het verbouwen. Het is een ‘totaalrenovatie’. Ook de muren zullen m.a.w. vernieuwd worden. De muren worden opgetrokken in cellenbeton (een poreus materiaal, bv. Ytong-blokken). Ik wil dit echter niet afwerken met een crepie. Ik dacht eerder aan kalei. Is dat mogelijk? Of zal men de (weliswaar dunne) voegen van de blokken zien?

Tintelijn: Ik vermoed dat je door de kalei nog wel de voegen zal blijven zien, ook al zijn deze zeer dun. In elk geval moet je de cellenbeton zéér grondig verzadigen met water alvorens er op te kaleiën.

Vraag klant: Ik vraag me nu wel af of de isolatiewaarde van de cellenbeton niet vermindert door het nat te maken…

Tintelijn: Het nat maken van de cellenbeton is nodig voor een goede hechting van de kalei. Op dat moment vermindert de isolatiewaarde inderdaad. Maar de muur is binnen enkele dagen volledig droog en dan heb je terug de huidige isolatiewaarde. Je kan de muur ook gewoon schilderen met Keim silicaatverf Granital. Deze is mat en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

8.8 Beschermt kalei ook natte gevels? 26.05.2013

Vraag klant: Ik heb heb zeer natte zijgevel en wil deze beschermen. Graag had ik meer info of dit product de ideale oplossing is?

Tintelijn: Is de gevel enkel nat door de regen of is er een andere oorzaak?Indien het enkel door de regen is, kan je deze inderdaad met kalei beschermen. Kalei is echter geen waterdichting van de gevel. Het zorgt er wel voor dat het vocht minder snel in de baksteen dringt en ook sneller terug verdwijnt. Inonze kalei zitnatuurlijke hydraulische kalk (geen cement) en deze heeft de eigenschap water uit de ondergrond te trekken.

Vraag klant: Het is enkel door de regen, deze muur blijft zeer lang nat en de stenen brokkelen hier en daar lichtjes af. Heeft kalei ook een isolerend effect?

Tintelijn: De kalei zal dus wel je muur sneller terug droog maken, maar heeft geen isolerend effect → de laag zal al bij al 2 à 3 mm dik zijn. Het afbrokkelen van de muren geeft wel aan dat de stenen al een stuk aan het degraderen zijn. Zeker alle loszittende en stofferige stenen (en voege) verwijderen en herstellen. Daarna best eerst fixeren met Precal alvorens er kalei kan worden opgezet.

8.9 Cementkalei met compaktuna als waterdichting? 28.05.2013

Vraag klant: Soms worden muren gekaleid met cement, wit zand, water en Comptuna, blijkbaar om het waterafstotend effect, uw product is vooral met kalk, kunt u ons kort overtuigen ?

Tintelijn: Wij gebruiken de hydraulische kalkkalei om verschillende redenen.

– Bouwfysische troeven

1/ Kalk heeft een grote chemische weerstand en een lagere druksterkte, wat zich vertaalt in minder opgebouwde spanningen en een zekere flexibiliteit en soepelheid in de onderliggende structuur van het gebouw.
2/ Door de damopen structuur is kalkkalei minder gevoelig dan cementhoudende kalei voor lichte zoutbelastingen in de ondergrond en zorgt ze ook voor een betere vochthuishouding in de muren.

– Ecologische troeven

1/ Kalk wordt gebrand op 900-1000°C terwijl cement op 1500°C wordt gebrand.
2/ Voor de productie van hydraulische kalk heeft men enkel kalksteen (CaCo3) en water nodig. Portlandcement daarentegen bestaat uit ongeveer 80% kalk, 10% klei en gips, 5% hoogovenslak (afvalproduct uit de staalindustrie) en 5% toeslagstoffen (oa soms vliesgas als restproduct van energiecentrales).

Vraag klant: Het betreft een hoge met cement bepleisterde muur: hoeveel lagen moeten we plaatsen?

Tintelijn: Onze kalkkalei kan op een cementpleister worden aangebracht, indien deze ruw van oppervlak is. Normaal zet je best twee lagen. Dan komt dat op een verbruik van ongeveer 8-10m²/zak.

8.10 Bestaat er witte kalei? 01.06.2013

Vraag klant: Ik wens een oude gevel in zandsteen wit te kaleien. Wat is de natuurlijke kleur van jullie kalei, i.e. zonder pigment? Bestaat er wit pigment?

Tintelijn: De natuurkleur van kalei is gebroken wit (naar de licht-lichtgrijze kant op). We hebben er ook één met extra wit pigment. Deze is een stukje witter maar zeker nog niet echt wit. Er is niet echt een witte kalei. De witste kleur is met extra wit pigment toegevoegd en zelfs dit is eerder gebroken wit. Meestal is dit voor buiten zeker ok. Anders wordt de muur ook zeer snel vuil en door zonweerkaatsing is ‘echt’ wit soms wat hard.

8.11 Fixeren en hervoegen van kalei 01.06.2013

Vraag klant: We willen graag de gevel van onze oude hoeve zelf kaleiën. Ik las ergens dat er eerst een fixatieproduct moet aangebracht worden, klopt dit?
De voegen zijn op bepaalde plaatsen erg zanderig en vallen er zo uit als je erop wrijft. Moet ik deze eerst heropvoegen om daarna te kaleiën?

Tintelijn: Als je met onze natuurlijke kalkkalei werkt, hoef je meestal niet te fixeren.
Het kan wel aangewezen zijn indien niet alleen de voegen, maar ook de baksteen, verpoederen door ouderdom. Dat doe je dan best met kalkwater zoals ‘Precal 3’  of  ‘Keim fixatief’. Je vindt deze producten bij ons in de winkel. Alle verzande voegen moeten je er zeker uithalen en opnieuw hervoegen. Indien het een muur betreft die met kalkmortel is gemetst (is zachter, minder grijs dan een cementvoeg) dien je het voegwerk zeker ook met kalkmortel te doen. Waarschijnlijk is dit bij jullie het geval.

“Mortels die voor het herstel van metselwerk worden gebruikt moeten wat sterkte en hardheid betreft zoveel mogelijk aansluiten bij de reeds aanwezige materialen. Grote verschillen in sterkte en hardheid kunnen tot schade leiden. Zo kan een harde cementvoeg niet de eventuele vervormingen volgen van de in kalkmortel gemetselde gevel. Ook kunnen scheuren ontstaan door inboetwerk met een te harde cementgebonden mortel. De sterkte en hardheid van de mortel vloeien voort uit de samenstelling, bepalend zijn bijvoorbeeld het type bindmiddel en de verhouding tussen bindmiddel en zand.” Uit een brochure van Cultureel Erfgoed p 6-7

De gevel moet daarnaast ook grondig gereinigd worden. Alle stof, verfresten, algen en mossen zeker verwijderen. Alvorens het kaleiën zelf dan de hele muur zeker goed verzadigen met water.

8.12 Kaleiën op crepie pleister 04.07.13

Vraag klant: Kan je kaleiën op een synthetische hydraulische crepie muur met een regelmatige structuur?

Tintelijn: Om te kaleieën heb je een sterk zuigende en ruwe ondergrond nodig. Ik vrees dat het op jouw ondergrond niet zal lukken. Je mag altijd eens een detailfoto opsturen zodat ik kan zien wat de structuur is. We verkopen ook teststalen die je toelaten een proefvlak te maken en dit dan te testen op hechting. Wel kan je eventueel werken met de Willco silicaatpleister. (zie 8.14)

8.13 Kaleiën op teer of metaal 07.08.13

Vraag klant:
Graag zouden we de gevel van ons huis kaleien. Aangezien het een oud huis is, worden we geconfronteerd met een aantal problemen :
– De onderste laag is een zwarte teer laag. Kunnen we daarover kaleien ?
– Boven de ramen zijn ijzeren steunbalken voorzien, hoe dienen we die te behandelen ?
– In de muren zijn er een aantal stukken ijzer van vroegere bevestigen die zijn afgezaagd, maar die wel nog in de muur zitten. Hoe pakken we dit aan ?

Tintelijn:
– Op de teerlaag kan je niet kaleiën: ofwel moet die er volledig af om dat wel te doen, ofwel moet je die opnieuw schilderen in een soort blackvernis.
– De ijzeren steunbalken kan je opnieuw schilderen. Voor buiten werken we met Aquamaryn Prelin en Toplin. Alle roestvorming moet wel eerst worden weggehaald en voorbehandeld met Ecotec Isomet bijvoorbeeld.
– De ijzeren bevestigingen kan je ook zo aanpakken als de steunbalken. Als deze sterk geroest zijn schilder je deze best in een niet-ecologische roestvernis. Deze is dan wel niet-ecologisch maar heeft meestal het voordeel dat het roestomvormers zijn zodat je over bestaande roestplekken kan schilderen. Deze producten vind je in de klassieke doe-het-zelfwinkels.

8. 14 Wat als er al een verf/ primer op de muur staat? 25.08.13

Vraag klant: Ik heb mijn gevel afgeschuurd en behandeld met buitenmuur primer met de bedoeling om te schilderen. De stenen zijn in niet zo een beste staat, dus was ik op zoek naar een alternatief. Kan ik kaleiën op deze muur of moet de primer er terug af?

Tintelijn: Met onze kalei kan je niet werken op geschilderde ondergronden. Dan zou inderdaad de verf er terug af moeten, en dat is niet altijd een evidente zaak.
Wel kan je eventueel een hechtmortel als tussenlaag zetten op de verf. Daarna kan je met de kalei verder afwerken in twee lagen. De hechtmortel die wij aanraden is de Willco silicaatpleister. Deze is niet 100% ecologisch maar wel dampopen en hecht op oude verflagen. De huidige verflaag moet wel in goede staat zijn, gereinigd met hogedruk en ontdaan van alle loszittende verf.

Tintelijn update 04.2015: Sinds 2014 werken we met de Keim Universeel Kalei (ipv de Willco hechtmortel) voor het kaleiën van geschilderde ondergronden. Deze kalei bevat naast kalk een deel cement en een geringe hoeveelheid organische toeslagstoffen en vezels. Deze zorgen ervoor dat je op een geschilderde ondergrond wel aan de slag kan met kalei. Ondanks het aandeel cement en kunststofvezels is deze kalei in grote mate damp-open (dampdiffusieweerstand is 8) en in die mate niet verstorend voor de vochthuishouding en het dampregulerend vermogen van de muren.
Meer info vind je ook in de technische fiche.

8.15 Kaleiën van onbeschermde tuinmuur 17.12.13

Vraag klant: Wij hebben een kleine ommuurde voortuin, waarvan de muren uitgevoerd zijn in grote snelbouwstenen (in bijlage enkele foto’s). We zouden deze muur graag een mooier uiterlijk geven. Probleem is echter wel dat deze muren aan de andere kant (bij de buren) niet behandeld zijn. Is kaleiën hiervoor dan een oplossing, of zal er doorheen de muur teveel vocht dringen bij regen?

Tintelijn: Je kan de muur inderdaad kaleiën. Wel zal je vlekvorming krijgen en witte uitslag zoals je nu ook al hebt. Als je de muur kaleit in natuurkleur (gebroken wit), zal dit waarschijnlijk wel iets minder opvallen dan nu. Het is bij zulke muren sowieso op voorhand moeilijk in te schatten hoe het er zal uitzien achteraf. Naar hechting toe moet dit volgens mij wel 5 à 10 jaar blijven hangen. Garantie daarop kan ik zeker niet geven. Zoals je al aangaf zijn andere factoren ook beslissend; afwerking achterzijde muur, aanwezigheid van een waterkering, afdekkap aan de bovenzijde.

8.16 Verweerd voegwerk vernieuwen 21.11.13

Vraag klant: Is het beter om eerst verweerde voegen te laten repareren door bijv. opvoegen?

Tintelijn: Het is idd beter om oude (verzande) voegen eruit te halen (slijpen gaat snelst) en opnieuw op te voegen. Als de muur gemetst is met een kalkmortel, de voegen best ook met een kalkmortel hervoegen. Altijd de ondergrond goed nat maken als je met een kalkmortel hervoegd, zoals je ook bij kalkkalei moet doen.

8.17 Verschil in ondergrond wegwerken met kalei 15.01.14

Vraag klant: Is er een verschil in afwerking als er twee stenen gebruikt zijn in het huis ? (façade – rode steen)

Tintelijn: De afwerking met kalei zorgt ervoor dat je altijd de stenen nog ziet, zij het genuanceerder en meer vervaagd. De grootte van de steen zal dus nog zichtbaar zijn. Ook het reliëf in mindere mate ook. Dat wordt wel wat weggestoken met de dikte van de kalei.

Vraag klant: Is het mogelijk om verticaal geplaatste stenen in een gevel weg te werken met extra dik te kaleien ? (de ramen worden versmald maar er is een boord van verticale stenen boven)

Tintelijn: Je blijft altijd de stenen zelf zien zoals ik hierboven aangaf. Verticaal geplaatste stenen zijn dus op zich niet weg te werken. Ze zullen wel minder opvallen omdat het geheel na het kaleiën in één kleur zit.

8.18 Droogtijd kalei en witte kalei 26.01.14

Vraag klant: Hoe snel doe je de tweede en derde laag kalei over de vorige laag heen…laat je die eerst drogen of doe je het nat op nat?

Tintelijn: De tweede laag kalei kan je plaatsen ten vroegste 12u à 24u na de eerste laag. Hangt een beetje af van de weersomstandigheden. Meestal plaatsen we geen derde laag, na twee lagen moet het al voldoende gedekt zijn. Voor het aanbrengen van de tweede laag, wel de eerste laag terug goed verzadigen met water. Wel voorzichtig dat je de droge maar nog niet uitgeharde eerste laag niet beschadigd. Vermijd een te sterke waterstraal uit tuinslang of vernevelaar!

Belangrijk wel is ook de kalei traag uithardt. Dus eventueel (zeer zachtjes) nasproeien (eerder vernevelen) met tuinslang of vernevelaar is zeer belangrijk. Zeker in de zomer (zon) en bij sterke wind is dit belangrijk.

8.19 Hoe lang wachten alvorens op nieuwbouw te kaleiën 13.02.12

Vraag klant: Vanaf wanneer mag je kaleiën op een nieuwbouw?

Tintelijn:  Alvorens te kaleiën (of schilderen) moet de ondergrond volledig droog zijn. Dit kan gemeten worden met een vochtmeter. Deze is vaak te huur bij je lokaal verhuurbedrijf of schildersgroothandel.

Als er zich aan de oppervlakte van de steen een witte zoutuitslag bevindt, kan je deze ofwel droog wegborstelen ofwel wegwassen met tuinslang en water. Doe dit grondig zodat er niet te veel restzouten achterblijven: deze kunnen de kalei (of verf) aantasten.Voor je kaleit zal je de ondergrond wel eens opnieuw moeten nat sproeien, maar dit is dan maar tijdelijk. De kalkkalei zal snel het vocht terug uit de ondergrond trekken door zijn cappilaire werking.

Indien er bij een nieuwbouw op voorhand is geweten dat er zal geschilderd of gekaleit worden, kan je de aannemer vragen om schilderstenen te gebruiken.
Deze bevatten minder zouten én zijn vaak goedkoper.

8.20 Kaleiën van stallingen en oude schuren  21/03/14

Vraag klant:
Onze bedrijfswoning op ons (actief) landbouwbedrijf werd onlangs geïnjecteerd. Op de pleister, die volledig vernieuwd werd, op de binnenmuren komen er nu opnieuw natte plekken tevoorschijn. Blijkbaar hebben we te maken met doorslaand vocht op de zuidwestkant, door slagregen. De voegen werden indertijd hervoegd met cementspecie. Deze zouden we willen uitslijpen en hervoegen met het juiste materiaal. Wanneer dit werk gedaan is, dachten we aan kalei om de woning tegen de slagregen te beschermen. Het betreft een typische polderhoeve, dus dit zou cultuurhistorisch ook helemaal niet misstaan.
Is zo’n kaleilaag voldoende? Ik merk dat er, van jarenlang opstijgend vocht, wel zouten aanwezig zijn in de muur. Trekken deze er nog uit, want ik begrijp dat kalei op een zouthoudende muur niet ideaal is?

Tintelijn: Kaleiën in/op oude stallingen of op schuren is meestal geen goed idee. De vele restzouten van de urine (van koeien, varkens, paarden) die in de stenen van de stalling/schuur zitten, zijn problematisch voor een afwerkingslaag.

Volgende opties zijn mogelijk:
– Je werkt met voorzetwanden (enkel binnen) zoals stijlwanden met gipsplaten of een snelbouwsteen/silicaatsteen/cellenbeton. Deze mogen de bestaande muur niet aanraken.
Er mag ook geen mortel (die tijdens het metsen valt tussen de oude muur en nieuwe wand) de twee opbouwen verbinden. Anders blijft er een zouttransport mogelijk.
De nieuwe wand moet zeker met een DPC folie geïsoleerd worden van de ondergrond.
– Je probeert de restzouten uit de muur te halen met vb. Keim Salt Sorb en werkt af met zoutsaneringsmortels.
– Je probeert de het zouttransport te stoppen met een Hydroment pleister.

8.21 Voegen van nieuwbouw voor te kaleiën 01/04/2014

Vraag klant: Mag je een nieuwbouw voegen met gewone cement alvorens te kaleiën?

Tintelijn:  Er kan een gewone cementmortel worden gebruikt. Een hydraulische kalkmortel kan ook maar niet elke metser/voeger werkt daar nog mee. Mocht er toch voor kalkmortel worden gekozen, kan je deze bij ons in de winkel vinden. Wij gebruiken een kant en klaar mengsel van Peter Steen met kwartszand, Boehmkalk en minerale hulpstoffen.

Heb je vragen over het kaleiën van jouw project, laat het ons dan weten:

..

Een reactie plaatsen

6 reacties

 1. hallo,

  u bent aardig met groot project bezig.
  ziet heel mooi uit mijn compliment.

  gr

  Beantwoorden
 2. Is dit project al reeds afgelopen? Ben erg benieuwd naar de status want het is een aardig groot project geweest zie ik. Misschien een blog waar ik verder kan lezen? Hoor graag van u. Gr Hendrik

  Beantwoorden
 3. Mag ik een keldermuur kaleien, Ik ben op zoek naar een goede manier om onze keldermuur te behandelen.

  Beantwoorden
 1. Kaleien van buitenmuren | Huisje Tuintje Boompje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: