Tip 10: Hoe kit je netjes af?

Wat is afkitten?

Afkitten of opkitten van spleten en kieren betekent dat je deze met een koker- of worstpasta dichtmaakt en glad afstrijkt. Je vindt deze kokers in allerhande kleuren in doe-het-zelf zaken. Vaak wordt er in het algemeen gesproken over ‘silicone’. In realiteit zijn er veel andere kits op de markt met elk hun verschillende toepassingen. Straks meer daarover.

Afkitten tussen glas en schrijnwerk.

Waarom afkitten?

Esthetisch: afkitten zorgt ervoor dat je na het schilderen mooie rechte hoeken hebt zonder putjes en kieren. Je vermijdt zo ook schaduwlijnen die ervoor zorgen dat je schilderwerk er onverzorgd uitziet.
Technisch: een kit heeft ook een elastische functie. Als de ondergrond nog wat leeft en beweegt – doordat je de voeg tussen twee (verschillende) materialen wilt wegwerken – kan de kit een bepaald percentage uitrekken en de spanning overbruggen. Zo komen er geen barstjes tevoorschijn na het schilderwerk.

Afkitwerk tussen muur en deurlijst zorgt voor een mooie, nette afwerking

Welke kit gebruik ik?

Er bestaan verschillende bindmiddelen met elk hun eigenschappen  (acryl, silicone, polymeer…) afhankelijk van hun toepassingen:
– binnen/buiten
– al dan niet overschilderbaar
– voor natte ruimtes
– lijmkits…

Ze worden gebruikt in de bouw, beglazing, sanitair, installatie, industrie en doe-het-zelf.
Technisch is het belangrijk dat de kit naast een goede hechting en elasticiteit ook ervoor zorgt dat de verf niet craqueleert en/of verkleurt. We werken sinds vele jaren met het merk Den Braven en hebben er zeer goede resultaten mee. Andere merken zijn ook goed natuurlijk, maar test wel altijd op voorhand of je verf niet verkleurt na droging!

Verschillende soorten kit: acrylkit binnen, acrylkit buiten, sanitaire silicone, lijmkit

Hoe begin ik eraan?

Indien nodig moet de oude versleten kit worden losgesneden. Als je kit aan ramen uitsnijdt, doe dit dan met een breekmes waarvan je het mes volledig uittrekt. Zo kan je het lemmet mooi plooien langs het glas.
Vooraleer je opnieuw opkit moet je de spuitmond van de koker afsnijden overeenkomstig de breedte van de voeg. Doe dit onder een hoek van 45°. 

Het aanbrengen van de kit dient te gebeuren op ontstofte, gefixeerde en/of geprimerde ondergrond, waarbij het heel belangrijk is dat de voeg helemaal met kit wordt gevuld. Voor diepere voegen kan dit bereikt worden door de kit in voldoende mate tegen de voegbodem/rugvulling te spuiten. Hierdoor krijgt de kit tegendruk en wordt tegen de zijwanden van de voeg gedrukt, waardoor een goed contact ontstaat tussen kit en hechtvlak. Tijdens het spuiten kan men controleren of de voeg voldoende wordt gevuld door er op te letten dat de kit vóór de spuitmond uitloopt.

Nadat de kit is aangebracht wordt het gekitte oppervlak glad afgewerkt. Dit kan worden gedaan met behulp van een zelfgemaakt sopje van water en afwasmiddel. Hierbij wordt het voegoppervlak & de naastliggende materialen bevochtigt met het sopje en met de vinger mooi gladgestreken. Hou steeds een vodje en sponsje bij de hand om je vingers aan af te kuisen.

Tip: bij acrylkit kan je met water alleen ook afwrijven. Een polymeerkit is stugger maar kan meer overspanning aan en een siliconekit kleeft dan weer meer. Gebruik daarvoor voldoende afwasmiddel in je sopje!

Succes!

Een reactie plaatsen

Plaats een reactie